Aviko Wavy Blends pomfrit loaded fries

Loaded fries ostvaruju značajan utjecaj na europsko tržište

Loaded fries su postali rastući kulinarski trend diljem svijeta. Restorani iz različitih regija donose svoje verzije ovog jela, osvajajući goste kreativnošću, raznovrsnim okusima i nekonvencionalnim dodatcima. Od trgane svinjetine i pečene piletine do mesnih okruglica, čilija, rakova, odrezaka, dimljenog lososa, škampa, svježih začina, raznih sireva i mnoštva umaka, mogućnosti za loaded fries su neograničene i nude divnu fuziju okusa i tekstura.

Iz ovog članka ćete naučiti:

1. zašto je trend 'loaded fries' trenutno najpopularniji trend na tržištu pomfrita.

2. koji loaded fries okusi i dodatci za loaded fries se najbolje prodaju u različitim dijelovima svijeta.

3. primjere restorana s različitih kontinenata koji imaju dobro osmišljene jelovnike koji uključuju loaded fries.

4. kulinarske inspiracije iz cijelog svijeta.

Za ugostitelje, kuhare i menadžere restorana u Europi, prihvaćanje i razumijevanje loaded fries trenda, uz traženje globalnih inspiracija za kreativne varijacije, mogu biti ključni za privlačenje novih gostiju i uvećanje prihoda restorana.

Otkrijte najpopularnije trendove

Prema industrijskom izvješću “Globalno tržište pomfrita” (Global French Fries Market) tvrtke Market Research Future [1], loaded fries tržište bilježi ubrzan rast, uglavnom potaknut sve većom popularnošću kod mlađih potrošača koji traže inovativna i uzbudljiva kulinarska iskustva. Promatranje društvenih mreža pokazuje značajan porast objava i fotografija na kojima su loaded fries, pri čemu korisnici često dijele svoje fotografije, što ukazuje na rastući kulinarski interes i vizualnu privlačnost ovog jela. [2][3] Na rast trenda dodatno utječe sve prisutnija kultura brze hrane. “Rastuća globalna potražnja za restoranima sa brzom uslugom i sve veća popularnost online dostave hrane su ključni pokretači tržišta koji pospješuju tržišni rast,” navedeno je u MRF izvješću. [4]

Prema izvješću tvrtke Datassential iz 2023. godine, prisutnost loaded fries na jelovnicima restorana diljem svijeta je skočila za 59 posto u posljednje četiri godine, a procjenjuje se dodatni rast od 29 posto u naredne četiri godine. [5] Posebno u Europi, uključujući Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku, restorani sve više uključuju različite loaded fries verzije u svoje jelovnike. U Ujedinjenom Kraljevstvu primjerice, popularnost jela loaded fries zabilježila je značajan porast od 15 posto u posljednje dvije godine, prema istraživanju tvrtke Mintel. [6]

Inspirirajte se

Dobivajući inspiraciju od kuhinja iz različitih zemalja, ugostitelji mogu uvesti jedinstvene loaded fries verzije u svoje jelovnike. Evo nekih primjera.

U 2023. prestižni francuski Gault&Millau [7] opisao je inauguracijsko Svjetsko prvenstvo u pripremi pomfrita za profesionalce. Nagrada za najbolju ustanovu za pomfrit otišla je u ruke ustanove Friterie Mestré koja se nalazi u Lilleu, Francuska. Poznati po svojim belgijskim krumpirićima u kombinaciji sa jednostavnim i slasnim domaćim prilozima, nude opcije poput dnevnog kroketa, Maroilles kobasice, pohanog pilećeg filea, Cezar salate i odabranih umaka koji uključuju majonezu, domaći, andalužanski, barbecue umak ili kečap. [8] Istovremeno, u Francuskoj, jedan od najomiljenijih dućana s pomfritom u Parizu - Label'ge Frite u Montmartre ulici - nudi “les frites sauvages”. Ovaj nekonvencionalni pomfrit se služi na načine karakteristične za regiju, kao što je Galloise sa čedar sirom, slaninom i pohanim kolutovima luka, ili Berlinoise s frikadelom (vrsta kobasice ili mesne okruglice popularna u Belgiji i sjevernoj Francuskoj), karijem, kečapom i prženim kolutovima luka. Osim toga, nude i belgijske poke zdjele: Poké Tartiflette (pomfrit, tartiflette sir, slanina, prženi luk) ili Poké Maroilles (pomfrit, maroilles, slanina, prženi luk). [9][10]

Novi Zeland je iznenađujuće središte za loaded fries koje može inspirirati Europu. Njihovi loaded fries imaju jednostavne dodatke, od turskog mesa i tzatzikija do goveđih prsa, chorizoa i čili sira. Međutim, dostupne su i sofisticiranije verzije sa solju od tartufa, kiselim kupusom i konfitiranom patkom. Jedna istaknuta ustanova koja služi loaded fries u više od desetak okusa je Fusion Fries u Wellingtonu. [11] Jedna od najpopularnijih loaded fries vrsta u Novom Zelandu su “cheesy-weezies,” nekoliko duboko prženih krumpirića prekrivenih umakom i bogato posutih sirom. [12][13]

Koristite popularne okuse

Prema tvrtki Datassential, najbrže rastući premium sastojci uz pomfrit uključuju goveđa prsa, ulje od tartufa, pačeća mast, pečeni češnjak aioli i svježe začinsko bilje. Dodatno, primjetan je loaded fries trend sa grčkim dodatcima, poput feta sira, Kalamata maslina, svježih ili sušenih rajčica, crvenog luka, origana, češnjaka, tzatziki umaka ili umaka na bazi grčkog jogurta sa češnjakom i krastavcem. Slično tome, talijanski nadjevi poput mozzarelle, umaka od rajčice, peperonija, maslina, paprika, svježeg začinskog bilja, parmezana i češnjaka stječu sve veću popularnost u loaded fries svijetu. 

Loaded fries inspirirani meksičkom kuhinjom i dalje su u trendu, sa sastojcima kao što su chorizo, queso blanco, marinirane jalapeño papričice, pico de gallo, vlasac i kiselo vrhnje. Jedan od istaknutih primjera je ponuda u restoranu CaCao Mexicatessen [14]. Tajlandski pomfrit također dobiva na popularnosti s varijacijama poput vafl krumpirića s nadjevom od debelo rezanog svinjskog trbuha, jaja, pečenog kikirikija, kajgane, marmelade od smokava, vlasca i preljevom od kokosovog karija i sriracha umaka. Također, inovativne verzije poput ramen krumpirića s hrskavim svinjskim trbuhom i ramen rezancima, ukiseljenim povrćem i umacima, kao i vijetnamskih krumpirića, koji sadrže smeđi soft od hoisin umaka i sriracha majoneze s komadićima prženog češnjaka, pečenim kikirikijem i korijandrom postaju sve traženiji. Jedno od mjesta koje nudi vijetnamske krumpiriće je Streets of Vietnam Truck. [15][16][17]

Originalne opcije za služenje loaded fries jela uključuju i kanadski poutine koji sadrži duboko pržene krumpiriće prekrivene poutine softom i posute bijelim čedar sirom, sve pomiješano u ukusnu poslasticu. Također, opcije za desert poput krumpirića u vidu ljevkastih kolačića ili beignet krumpirića nude slatku varijaciju klasičnog pomfrita.

 

Izvori

[1] https://www.marketresearchfuture.com/reports/french-fries-market-11803

[2] https://crittendenretail.com/the-loaded-french-fries-trend-is-sizzling/

[3] https://datassential.com/resource/datassential-releases-food-flavor-trends-for-2024-capping-off-a-decade-of-predictions/

[4] https://www.marketresearchfuture.com/reports/french-fries-market-11803

[5] https://datassential.com/resource/2023-by-the-numbers/

[6] https://tiny.pl/ddqwz

[7] https://fr.gaultmillau.com/news/voici-l-adresse-de-la-meilleure-friterie-du-monde-2023-et-elle-est-en-france

[8] https://www.instagram.com/friteriemestre/?hl=fr

[9] https://www.order.store/pl/store/labelge-frite-le-roi-dla-frite/QlnzbvgOT0ar8QUVHA93Nw

[10] https://tiny.pl/ddq2p

[11] https://www.ubereats.com/nz/store/fusion-fries/YsouQNTNUx2u3UulQb8u1Q?diningMode=DELIVERY&sc=SEARCH_SUGGESTION

[12] https://potatoesnz.co.nz/updates/chip-group-updates/the-rise-of-the-loaded-fries/

[13] https://www.sbs.com.au/food/article/cheesy-weezies-new-zealands-must-try-loaded-fries/yd3fqqadb

[14] https://www.cacaodeli.com/regular

[15] https://www.instagram.com/streetsofvietnamtruck/

[16] https://datassential.com/resource/2023-by-the-numbers/

[17] https://offers.datassential.com/2023-trends